ENTUZIJAZAM „MREŽE MLADIH“: „BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVOJOJ ZAJEDNICI“

Imajući u vidu potrebu mladih da se međusobno udružuju pod okriljem određenih moralno-etičkih načela, gdje bi oni mogli razmjenjivati mišljenja i ideje i iste konkretizovati kroz projekte, Mešihat sandžački je, polovinom januara 2020. godine, formirao grupu Mrežu mladih.

Mreža mladih uopćeno biće usmjerena na edukaciju, s ciljem postizanja sljedeća dva cilja: (1) spoznaja duhovnih i moralnih načela i podizanje svijesti o istome i (2) realizacija projekata od javnog značaja. Aktivnosti će biti fokusirane na: edukaciju mladih i njihovu prevenciju od različitih društvenih anomalija i neadekvatnih pristupa u shvatanju vjere i života; populiziranje kulture čitanja;  očuvanje i promociju vjerske tradicije i kulture; realizaciju kulturnih, humanitarnih i sportskih aktivnosti; usmjeravanje mladih kako da produktivno koriste svoje vrijeme i budu korisni članovi svoje zajednice itd.

Grupom koordinira Abdurahman Grahovac (Skoplje, 1988), diplomirani islamolog.

Mrežu mladih za sada čini 60 članova iz svih općina Sandžaka. „Oni su svojim pristupanjem pokazali interesovanje i spremnost da budu promjena koju žele vidjeti u svojoj zajednici. Njih 60 mladića i djevojaka odlučilo je krenuti od sebe”, kaže Abdurahman, glavni koordinator ove grupe.

Pored njega, aktivnostima ove grupe koordiniraju i još tri osobe: Hidajet Duljević, Edim Nicević i Edin Sadović.

U dosadašnjem, premda kratkom, aktivizmu Mreže mladih realizovana su druženja članova, koja inače treba da se održavaju jednom mjesečno na mjestima na kojima se prethodno dogovore, gdje su im prostorije Mešihata IZ-e na raspolaganju, zatim započet je serijal tribina: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svojoj zajednici” – osmišljene tako da na njima učestvuju priznati stručnjaci u oblasti društvenih nauka, odnosno društveno-javni djelatnici, a sprovedeno je i nekoliko humanitarnih akcija koje je ova grupa, uz podršku Mešihata i plemenitih donatora, realizirala u skoro svim gradovima Sandžaka.

“Mreža mladih je, zbog novonastale situacije sa korona-virusom, težište svog rada stavila na online-edukaciju – pokrenuli smo serijal online predavanja o temi: ‘Čišćenje duše’, a onda i online kurseve arapskog pisma i tedžvida, koje trenutno pohađa oko trideset polaznika”, objašnjava Abdurahman.

Takođe, od njega saznajemo i da je, u cilju razvijanja kulture čitanja među mlađom populacijom, za članove Mreže mladih održano nekoliko edukativnih kvizova “Dobre knjige su poput dobrih prijatelja”, zatim da su članovi bili aktivni tokom posljednjeg mjeseca ramazana tako što su učestvovali u medijskim sadržajima na temu islama, što je objavljivano na njihovom sajtu https://mmmizs.rs, te da je Mreža mladih i partner u organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg projekta “Balkanska omladinska škola”, projekta koji realizira udruženje Svetionik uz podršku YTB – Presidency For Turks Abroad And Related Communities i Vlade Republike Turske. Abdurahman nam najavljuje i raspisivanje konkursa za literarne radove, a o tome više informacija biće objavljeno na njihovom sajtu. Takođe, posjetioci sajta će ubuduće moći čitati i mišljenja i stavove mladih.

“Od kraja jula ove godine tradicionalni mjesečni kviz Mreže mladih postaće dostupan širem auditorijumu, a svi zainteresirani će online putem moći da uzmu učešće i osvoje kao nagradu jednu od korisnih knjiga”, kaže Abdurahman, a najavljuje i pokretanje časopisa, od avgusta mjeseca, sadržaja o kulturi, obrazovanju, nauci i onih društvenih aktivnosti koje se odnose na edukaciju i promociju društvenih vrijednosti.

“Mnoge planirane aktivnosti, poput studijskih putovanja, odgodili smo zbog pandemije korona-virusa”, kaže Abdurahman, kome entuzijazam ne jenjava uslijed pomenutog razloga, dodajući: „Čovjek snuje, a Allah, dž.š., određuje.“

MLADI TREBA DA BUDU SAMOKRITIČNI

Glavni koordinator Mreže mladih Abdurahman Grahovac (Skoplje, 1988) nakon završene Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru upisuje Fakultet humanističkih nauka, Smjer za islamske studije, na Univerzitetu u Jemenu, a nakon toga master studije na FIN-u u Sarajevu. Kao učenik i student – bio je primjerenog ponašanja; odlučan da ostane na putu nauke, željan znanja i društveno-aktivan – danas već predstavlja pozitivan primjer mladima. Abdurahmana smo pitali šta misli o mladima u Novom Pazaru i šire. Njegove odgovore prenosimo u cjelosti.

Da li naša omladina radi na sebi i u kolikoj mjeri?

Abdurahman: Rad na sebi je jedan složen i kontinuiran proces. Taman kad pomislimo da smo se izgradili kao ličnosti, upravo tada ulazimo u jednu novu fazu izgradnje i sazrijevanja ličnosti.

Novim Pazarom, tzv. najmlađim evropskim gradom, oscilira veliki broj srednjoškolaca i studenata koji svojim rezultatima na planu studija i interakcijom sa društveno-edukativnim sadržajem pokazuju da su natprosječno talentirani, emotivni, dobri i energični. No, ne treba gubiti iz vida da se najljepši kajmak ovog naroda upravo „sliva u Novi Pazar i „kupi“ sa periferija naše regije kao što su Pešter, Polimlje i Bihor.

Smatram da mladi u Sandžaku i šire trebaju što više razvijati svijest o samokritici, tako ćemo brže razmišljati/shvatati, pametnije govoriti i bolje raditi. U suprotnom, moraćemo da idemo u “životnu školu”  na dodatne časove, kako su naši stari govorili za iskustvo koje čovjeka prije ili kasnije ubijedi da je trebalo i moglo drukčije. Ako za neke naše odluke budemo dugo čekali, možda će biti kasno!

Da li, po tvom mišljenju, mladi imaju perspektivu ovdje?

Abdurahman: Više je činilaca koji priču o perspektivi mladih ovdje mogu učiniti održivom. Moramo prvo krenuti od nas samih, zatim porodice, preko društva do vlasti. Mi kao pojedinci trebamo dati svoj maksimum, prvo na planu izgradnje svijesti o duhovno-moralnoj odgovornosti za svoje postupke, a to se postiže uspostavljanjem čvrste veze sa Uzvišenim Allahom, uz istovremeni rad na planu kvalitetnog obrazovanja i izgradnji čvrstog morala. Trebamo biti više kreativni, više profesionalni, više principijalni. Niko tuđi hljeb neće pojesti, tuđu nafaku uzeti, ali ako znam da je on kompetentniji od mene za neko radno mjesto, a znam da je i on konkurisao, onda ću njemu da ustupim mjesto, a ne da, služeći se namještaljkama, sebe i svoju porodicu hranim haramom, svjesno navlačeći Božiju srdžbu na sebe, i iznevjerim jedan od emaneta vjere. Jer Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: „O vi koji vjerujete, ne iznevjeravajte Allaha i Poslanika i ne pronevjeravajte emanete svoje, a znate – svjesni ste da to radite“ (El-Enfal, 27).

Zatim, naši roditelji pored odgajanja mlađeg naraštaja na takvim vrijednostima, trebaju biti podrška omladini na način da izbjegavaju konfliktan razgovor sa svojom djecom zbog toga što se nisu uspjeli zaposliti. Jer to će im, pored pritiska nepravednog zapošljavanja, stvoriti dodatan pritisak i rezultirati kontraefektom. Roditelji, posebno oni bogati privrednici, trebaju udružiti snage i uložiti svoj novac za pokretanje fondova iz kojih će se mladima davati podrška za realizaciju različitih biznis projekata, svejedno bilo to u formi beskamatnog duga ili dobrovoljnog vida podrške (sadake). Na pojedincu i društvu u cjelini je da od sebe daju maksimum u promociji dobra, pravde, morala, kvalitetnog obrazovanja, principijelnog zapošljavanja.

Ako još vlasti, na državnom i lokalnom nivou, stanu na put partijskom zapošljavanju, iskorijene različite oblike devalvacije znanja, dadnu doprinos jačanju države prava i zakona kako bi npr. nezapošljeni mogao da dobije parnicu kod suda zato što je direktor primio manje kompetentnog od njega ili ga je direktor izbacio sa posla da bi zaposlio drugog; obezbijede sve neophodne uvjete za strane investicije i ulaganje naše dijaspore, koja bi se tada, umjesto izgradnje stanova, više skoncentrirala na izgradnju fabrika, u kojima bi mlada radna snaga ostajala i radila.

Vjerujem da jedino zbirom svih tih činilaca možemo omogućiti mladima da se nadaju dobroj perspektivi ovdje. Poteškoće, istina, često stvaraju heroje. Naša omladina je herojska, kroz svu ovu muku uspjela je opstati. Veliki broj njih je otišao: mnogi su morali, drugi opet nisu htjeli raditi za manje plate i tome slično.

Omladina je generalno demoralisana i obezvrijeđena. Valja pokušati ostati ovdje i biti pošten, principijelan;  a ako ne, onda tražiti izlaz drugdje gdje vas više cijene i poštuju vaše znanje i kvalitet. Dragi Allah je obećao “izlaz” onima koji se Njega boje, tj. koji su pravedni u svojim postupcima i dosljedno poštuju Njegove propise na Zemlji: „… a onome koji se Allaha boji, On će izlaz dati. I opskrbit će ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha pouzdaje, On mu je dovoljan. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio” (Et-Talak, 2-3).

Nadam se da je pred nama u Sandžaku bolja budućnost, ali ćemo proći kroz dosta teži i duži proces. Neki ozbiljni analitičari nagovještavaju  dolazak nekog novog svjetskog poretka, možda i boljeg za sve ljude. Do tog trenutka barem uradimo ono što je u našoj moći.

Iza nas je pola godine od osnivanja Mreže mladih. Imate konkretne projekte, neki su započeti, a neke tek treba realizovati. Međutim, COVID-19 je zaustavio skoro sve aktivnosti u svijetu, pa i vaše. S obzirom na pomenute okolnosti, pitanje će, možda, biti preuranjeno, ali željeli bismo da nam otkrijete neko iskustvo sa članovima grupe Mreža mladih, za koju ti snosiš najviše odgovornosti?

Abdurahman: Posebno me dojmi požrtvovanost članova Mreže mladih koji su često samoinicijativni u činjenju dobra.

Kada u jednom društvu imate mladih ljudi koji se sami javljaju da žrtvuju od svog vremena i imetka da bi učinili dobro, onda je to, ako Bog da, znak da toj omladini i našem Sandžaku, ipak, dolazi jedna perspektivna budućnost.

Zadovoljstvo nam je pohvaliti veliki trud kojeg su uložili mladići i djevojke Mreže mladih za vrijeme vanrednog stanja dok su volontirali u Novom Pazaru pri općinskom call centru za pomoć starijim građanima, kao i drugi individualni i grupni angažmani volonterskog i humanitarnog karaktera u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Kao jedan primjer te omladinske samoinicijativnosti jeste i skoro realizirana akcija g-đe Selme Hasić-Manić (sa saradnicima) radi prikupljanja sredstava za regulatore za kiseonik za potrebe obolelih od Covid-19 koji se liječe u Općoj bolnici u Novom Pazaru. Mreža mladih je podržala ovu plemenitu akciju tako što su se članovi samoinicijativno pokrenuli i skupili donaciju (od dobrih ljudi) za samo nekoliko sati u iznosu od 2.776 e, koju su posredstvom koordinatora akcije g-đe Manić predali Općoj bolnici.

Ovom prilikom se zahvaljujemo rukovodstvu Mešihata te svim dobrim ljudima iz Sandžaka i dijaspore koji su u ovih prvih šest mjeseci bili velika podrška radu Mreže mladih.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *