MREŽA MLADIH

MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE SANDŽAKA

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svojoj zajednici.”


MOTO

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svojoj zajednici!”

MISIJA

“Edukacija i izgradnja zdravih pojedinaca te njihovo umrežavanje u cilju prepoznavanja, promocije i očuvanja univerzalnih vrijednosti; prihvatanje drugih i drugačijih; mapiranje i rješavanje problema mladih ljudi.”

VIZIJA

“Postati važan faktor pozitivnih promjena u zajednici na temelju konstantne izgradnje mladih i njihovog umrežavanja kroz različite oblike edukacije i društvenog aktivizma.”

Dana 13.01.2020. godine, u prostorijama Mešihata islamske zajednice Sandžaka – Rijaset IZ-e Srbije, formirana je Mreža mladih Mešihata IZ Sandžaka.

Svečanosti su prisustvovali uvaženi muftija mr.Senad ef. Halitović, njegov zamjenik  mr.Muhamed ef. Demirović, kao i predstavnici mladih iz sandžačkih opština.

Predstavnike Mreže mladih na području sandžačkog Mešihata čine uzorni studenti i mladi intelektualci, koji su spremni na dodatno usavršavanje, iskorjenjivanje “rđavih” navika u društvu, a sve to u cilju sticanja opšteg ljudskog dobra za cjelokupnu zajednicu.

Jedan od osnovnih ciljeva formiranja Mreže mladih jeste širenje univerzalnih vrijednosti i edukacija, međutim Mreža mladih će kroz različit spektar aktivnosti nastojati ostvariti i druge plemenite ciljeve:

  • probuditi svijest mlađe populacije o čovjekovoj potrebi da otkrije smisao svog života i spozna svog Stvoritelja, Allaha dž.š.;
  • podstaći tako svjesnu omladinu na društveni aktivizam i realizaciju projekata od javnog značaja
  • svestrana edukacija mladih i njihova prevencija od različitih društvenih anomalija i neadekvatnih pristupa u shvatanju vjere i života,
  • populiziranje kulture čitanja,
  • očuvanje i promocija vjerske tradicije i kulture,
  • oživljavanje i širenje moralnih vrijednosti,
  • realizacija kulturnih, humanitarnih i sportskih aktivnosti,
  • usmjeravanje mladih kako da produktivno koriste svoje vrijeme i budu korisni članovi svoje zajednice.

O uspješnosti realizacije zamišljenih aktivnosti, kao i detaljima budućih projekata bićete blagovremeno obavještavani.

𝐀𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐌𝐫𝐞ž𝐞 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢𝐡 𝐭𝐨𝐤𝐨𝐦 𝟐𝟎𝟐𝟎. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞